
Depremden en fazla etkilenen ilçelerdeki afetzedelerin içme suyu ihtiyacının kalıcı ve sürdürülebilir şekilde karşılanmasına yönelik çözümler arasında, konteyner kentlere ve okullara su arıtma tesisleri inşa etmek en doğru uygulama olarak öne çıkıyor.
Proje kapsamında deprem bölgesinde pilot bölge olarak seçilen üç ilçede (Hatay-Kırıkhan, Gaziantep-İslahiye, Adıyaman-Vartana Merkez) üç konteyner kente özel kapalı yapıların içerisinde kaynak suyuna eşdeğer nitelikte su üreten arıtma sistemleri inşa edilmektedir.

: Temmuz ayında faaliyete başlayacak su arıtma tesisleri

: Ağustos ayında faaliyete başlayacak su arıtma tesisleri


Hatay-Kırıkhan su arıtma ünitesi yerleşim yeri

Adıyaman-İpekli su arıtma ünitesi yerleşim yeri

Ülkemizde şebeke suyu içilebilir nitelikte değildir.
Konteyner kentlerde yaşayan depremzedeler içme suyu ihtiyaçlarını sosyal hizmet görevlileri ve yardım kuruluşları tarafından dağıtılan pet şişelerden temin etmektedir. Ancak şişeli su dağıtımı maliyetli, zahmetli ve plastik atığı açısından çevreye zararlıdır.
Her konteyner kentte ve okulda içme suyunu yerinde üreten arıtma sistemleri bulunması, deprem bölgesindeki su sorununa pratik, ekonomik ve çevre dostu bir çözüm getirmektedir.
Firmaların sponsorluğu ve kurumsal paydaşların hibe destekleri ile TOKTUT, yıl sonuna dek proje kapsamında deprem bölgesi genelinde temiz su ağının inşa edilmesini ve servis ekibinin periyodik kontrolleri gerçekleştirerek su güvenliğine katkı sağlaması hedeflemektedir.
SOSYAL ETKİ HEDEFLERİ
Temel İhtiyaç
Hayati ihtiyaçların başında gelen temiz suya erişim hakkından deprem bölgesinde yaşayanların bedelsiz, koşulsuz ve kesintisiz olarak 7/24 yararlanmasını sağlamak.
Sıfır Atık
Tırlarla plastik şişe taşınarak gerçekleştirilen toplu su dağıtımlarının yerine her konteyner kente özel arıtma sistemi kurarak içme suyu tüketiminde çevreye zarar vermemek.
Sürdürülebilirlik
Kullanım suyunun yerinde arıtılarak içme suyuna dönüştürülmesi yöntemiyle sürekli dışarıdan su taşımaktan daha uygun, hesaplı ve kalıcı bir çözümü devreye almak.
Kitlesel Çözüm
Arıtma üniteleri ile günlük 10 ton su üreterek ortalama 2 bin kişinin barındığı bir konteyner kentin ve civarında yaşayanların içme suyu ihtiyacının tümünü karşılamak.
Deprem Bölgesinde Temmuz 2023 itibarıyla
2 milyon kişi afetten etkilenmiş şehirlerde yaşamlarını sürdürmektedir.
50 bin kişi halen çadırlarda kalmaktadır.
Yaklaşık 500 bin kişi konteyner kentlerde barınmaktadır.
Önümüzdeki aylarda konteyner kentlerin sayısı çoğalırken su arıtma tesislerine duyulan ihtiyacın artacağı öngörülmektedir.
TOKTUT, deprem bölgesinde yaşayan herkesin temiz içme suyuna erişimini
sağlamak için su projeleri üzerinde çalışmaya devam etmektedir.
320
DEPREM BÖLGESİNDEKİ KONTEYNER KENT SAYISI
3
TOKTUT'UN KURDUĞU
SU ARITMA TESİSİ SAYISI
Projeye Kurumsal Destek Nasıl Verilir?
1
Kurumunuz adına online bağış yapmak için link deki adımları takip ederek ilerleyebilirsiniz.
İletişim formunu doldurabilirsiniz.
3
Su arıtma ünitelerinin kurulum masraflarını karşılayan firma, kurum ve grupların ismi tabelalarının üzerine yazılır.
Tesis devrede olduğu sürece bu tabela sabit olarak kalır.
2
Doğrudan su yardım hesabına bağış yapmak için banka bilgilerine bu linkten ulaşabilirsiniz. Açıklama kısmına hangi kuruluş veya topluluk adına ödeme yaptığınızı lütfen belirtin.
4
Su arıtma sistemi inşa edilirken veya devreye alındıktan sonra bağışçı kuruluşun temsilcileri, sahayı ziyaret edebilir. Uygulamaya dair fotoğraf ve videolar bağışçı ile paylaşılır ve teşekkür sertifikası iletilir.
Banka Hesapları
Hesap adı: Toktutmak Elimizde Derneği
Su Yardım Hesabı İş Bankası Etiler Şubesi İstanbul
TL Hesabı
TR24 0006 4000 0011 0670 7732 01
EURO Hesabı
TR18 0006 4000 0021 0673 4983 25
USD Hesabı
TR08 0006 4000 0021 0673 4983 11
SWIFT ISBKTRISXXX